YARIM SAAT SONRA HAYATA DÖNDÜ
Dershanede, fenalaştıktan sonra yarım saat kalbi duran 14 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Merve Tok, kaldırıldığı hastanede elektro şok uygulanarak hayata döndü.
Yere yığıldı
Talihsiz öğrencinin babasının 2,5 ay önce bir arkadaşına yardım için gittiği inşaattan düşerek öldüğü belirtildi. Güneşler Talat Tömekçe İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi olan Merve Tok, Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlandığı dershanenin sınıfında aniden fenalaşarak yere yığıldı. Öğretmenleri, fenalaşan kız öğrenciyi dershane müdürünün odasına taşırken, 112 hızır acil servisten yardım istendi. Kısa sürede dershaneye gelen 112 acil ekibindeki doktor, koltukta öğretmeninin kucağında bulunan Merve Tok'un kalbinin ve solunumunun durduğunu fark etti.
Suni solunum
Öğrenciyi kucağına alan doktor, suni solunum desteği verdikleri Merve'yi kalp masajı uygulayarak ambulansla yakında bulunan Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırdı. Burada Merve'nin yarım saate yakın bir süre duran kalbi, elektro şok cihazıyla yeniden çalıştı. Hataya döndürülen Merve, yoğun bakımda tedavi altına alındı.
Bu arada, olayı haber alarak hastaneye gelen öğrencinin annesi, kardeşleri ve yakınları büyük üzüntü yaşadı. Merve'nin babası Alparslan Tok'un geçen yıl aralık ayında arkadaşına yardım için gittiği inşaatta iki metre yükseklikten düşerek hayatını kaybettiği öğrenildi.
‘Hırıltı vardı'
Sınıfta fenalaşan Merve'ye ilk müdahaleyi yapan Türkçe öğretmeni Selime Yılmaz: "Ders zili çaldıktan sonra içeri girdiğimde çocuklara oturmalarını söyledim, yoklama yapacaktım. Bu esnada küt diye bir ses duydum, ama çocukların yarısı ayaktaydı. Sesten sonra yaramazlık mı yapıyorlar diye baktığımda bir öğrencinin yere yığılmış halde olduğunu gördüm. Koşarak yanına gittim, saçları önüne gelmişti. Yüzünü kucağıma aldığımda Merve olduğunu gördüm. Merve diye seslendim, çocukta bir hırıltı vardı. Bu esnada Merve'nin durumunu gören iki öğrenci de bayıldı. Sağlık ekipleri Merve'nin kalbinin durduğunu söyleyerek kucakladıkları gibi hastaneye götürdüler." diye konuştu.
Düzelme
Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Erbil Sak, yoğun bakımda tedavisi süren Merve'nin solunum cihazından çıkarıldığını söyledi. Sak, hastanın genel tablosunda düzelme gözlemlediklerini kaydetti. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Turali Eraslan da Merve'nin beyninin kalp ve solunum durmasına bağlı olarak oksijensiz kaldığı için etkilendiğini söyledi. Eraslan, "Beyine 45 saniye oksijen gitmediğinde beyin hücreleri ölüyor ve yenilenemiyor. Merve de solunum ve kalp durmasına bağlı beyin oksijensiz kalmış durumda. Solunum cihazından erken ayrıldı. Şu an bir şey söylemek erken beyinde hasar olup olmadığı ilerleyen zamanda belli olacak. Kalbin durmasına neyin sebep olduğunu bilmiyoruz. Bunun bir çok sebebi olabilir." dedi.
Haber Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe
Diğer Haberler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
UCUZ KOLONYALARA DİKKAT
Uzmanlar, bazı üreticilerin kolonyanın maliyetini düşürmek için etil alkol yerine, sağlığa ciddi zararları olan met..
|
|
|
|
|
|
|
|
KANSERDER DESTEK BEKLİYOR
Kanser Hastaları Derneği Başkanı Akar: Hastalarımız arasında büyük maddi sıkıntı yaşayanlar var, destek bekliyoruz ..
|
|